BPM-vrijstelling voor ondernemers

1 januari 2025: BPM belasting op grijs kenteken (bestelauto’s)

BPM staat voluit voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Het betreft een belasting op het gebruik van het Nederlandse wegennet met een personen- of bestelauto of motor door een inwoner van Nederland of een in Nederland gevestigd bedrijf. Er wordt BPM geheven op personenauto’s maar voor grijs kenteken (bestelauto’s) geldt een vrijstelling voor ondernemers. Echter wordt in het belastingplan van 2023 aangekondigd dat deze BPM-vrijstelling voor ondernemers komt te vervallen. Op deze pagina leest u er meer over.

BPM op elektrische auto's

BPM op elektrische auto’s

De BPM op een nieuwe personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De vrijstelling van deze belasting voor de meeste zuinige auto’s in nu beperkt tot uitsluitend de auto’s zonder CO2-uitstoot. Volledig elektrische auto’s zijn daardoor ook in 2023 vrij van BPM-heffing. Met de wettelijke uitwerking van de maatregelen uit het Klimaatakkoord loopt die vrijstelling nog door tot en met  2024. Daarna geldt alleen het vaste basisbedrag van zo’n €372. 

Voor de elektrische bestelauto’s heeft de BPM-vrijstelling een gunstig neveneffect in de bijtelling. Ook een elektrische bestelauto heeft een BPM-vrijstelling. Dit zorgt ervoor dat er ook geen BPM in de kentekengegevens van de auto wordt vermeld. De catalogusprijs voor de bijtelling is dan een bedrag exclusief BPM, wat gunstig is voor de netto bijtelling.

Huidige situatie: vrijstelling BPM op grijs kenteken (bestelauto’s) voor ondernemers

Bij aanschaf van een nieuwe bestelauto factureert de dealer geen BPM. Dit heeft te maken met de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s die worden geregistreerd op naam van een ondernemer. Dit bedrag is namelijk van belang voor de BPM-afdracht door particulieren en voor de bijtelling voor privégebruik. Ondernemers hebben door deze vrijstelling geen BPM-voorfinancieringslasten bij aanschaf van een bestelauto. Wel moet je voor deze vrijstelling voldoen aan de eis dat de auto wordt geregistreerd op naam van een ondernemer die ook zo is geregistreerd voor de BTW én moet je de bestelauto voor ten minste 10% voor zakelijke ritten gebruiken.

Ook voor geleaste bestelauto’s geldt de BPM-vrijstelling. Voor bestelauto’s in de verhuur of shortlease geldt de vrijstelling ongeacht wie de feitelijke gebruiker is, als de contractduur niet langer is dan vier weken. Voor langer lopende contracten moet de leasemaatschappij kunnen aantonen dat lessee (de leasenemer) een ondernemer is die zelf ook de BPM-vrijstelling zou krijgen als hij de bestelauto gekocht zou hebben. De leasemaatschappij heeft hiervoor onder meer een zogenaamde ondernemersverklaring van de lessee nodig.

Afschaffing BPM-vrijstelling

Afschaffing vrijstelling BPM op grijs kenteken (bestelauto’s) voor ondernemers

In het belastingplan 2023 wordt aangekondigd dat de BPM-vrijstelling op grijs kenteken (bestelauto’s) voor ondernemers per 1 januari 2025 komt te vervallen. Voor bestelauto’s met een datum eerste toelating uit 2025 of later, geldt dan geen BPM-vrijstelling voor ondernemers en dat heeft serieuze gevolgen voor de aanschafprijs van een nieuwe bestelauto die duizenden euro’s hoger wordt. Per die datum wordt ook de manier waarop de BPM wordt berekend aangepast: Het vaste percentage van 37,7% wordt dan vervangen door een CO2-afhankelijke BPM.

Heb je nog vragen over BPM en de afschaffing van de BPM-vrijstelling voor ondernemers? Of wil je eens sparren met ons over jouw wagenpark? Neem dan contact met ons op!

Meer informatie aanvragen

Bron: Auto & Fiscus


Ook interessant:


Meer informatie BPM op grijs kenteken (bestelauto’s)

Heb je nog vragen over de BPM-vrijstelling voor ondernemers? Wij vertellen er jou graag meer over. Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op (behalve als je de aanvraag doet in het weekend, dan ontvang je de aanbieding op maandag).

"*" geeft vereiste velden aan

Jouw gegevens