Volkswagen ID.3

Milieuzones

Een milieuzone is een gedeelte in een stad waar bepaalde voertuigen niet mogen rijden. Milieuzones gelden voor dieselvoertuigen zoals personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. Tot 1 januari 2020 waren in Nederland gemeenten vrij om een milieuzone naar eigen model op te zetten. Dit leidde tot een grote variatie aan geldende regels en bracht veel onduidelijkheid voor autobestuurders. Daarom is er sinds 2020 een landelijk systeem van kracht, dat in 2025 zal worden herzien.

Op deze pagina vindt je antwoorden op de vragen: Welke soorten milieuzones zijn er? Waar in Nederland zijn deze milieuzones? En voor welke voertuigen gelden deze milieuzones (en voor welke niet)?

Heb je nog vragen over milieuzones? Of wil je eens sparren met ons over jouw wagenpark? Neem dan contact met ons op!

Meer informatie over milieuzones aanvragen

Welke soorten Milieuzones zijn er?

Je kunt in Nederland verschillende situaties tegenkomen als het om milieuzones gaat. In steden met een milieuzone kun je een gele, groene of paarse milieuzone tegenkomen. Welke milieuzone voor jouw voertuig geldt, hangt af van het voertuig: In Nederland vinden we een aantal milieuzones per voertuigcategorie:

Waarom zijn er Milieuzones?

De lucht in steden is vaak vervuild door uitlaatgassen van verkeer. Hierdoor leven Nederlanders gemiddeld ongeveer een jaar korter. Schone lucht is dus letterlijk van levensbelang. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, kunnen gemeenten een milieuzone invoeren. Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervoersmiddelen niet mogen rijden. Een milieuzone kan gelden voor dieselvrachtauto’s en –autobussen en dieselpersonen- en bestelauto’s. In Amsterdam en Den Haag geldt de milieuzone ook voor brom- en snorfietsen en/of taxi’s. 

Milieuzones voor personenauto’s, bestelauto’s en vrachtauto’s

In Nederland zijn er in vier steden milieuzones voor dieselauto’s (personenauto’s en bestelauto’s): Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. De komende jaren zullen steeds meer milieuzones invoeren zoals: Alphen aan den Rijn, Delft, Haarlem, Gouda, Haarlemmermeer, Rijswijk, Schiedam en Zoetermeer.

milieuzones geel
Gele milieuzone

Als je met een personen- of bestelauto op diesel rijdt, dan mag je alleen in deze milieuzone komen als je auto emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft uw auto een emissieklasse van 0, 1 of 2, dan is een gele milieuzone voor uw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon het voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. 

milieuzones groen
Groene milieuzone

Heb je een personen- of bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag je ook in een groene milieuzone komen. Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone. 

milieuzones paars
Paarse milieuzone

Per 1 januari 2022 kun je in bepaalde gemeentes paarse milieuzones tegen komen. In paarse milieuzones zijn alleen dieselvrachtauto’s toegestaan met minimaal emissieklasse 6. Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 5 en lager mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam , Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. hebben een paarse milieuzone.

Škoda Kodiaq

Wil je weten welke emissieklasse jouw personen- of bestelauto heeft? Check het via deze knop op de website van de RDW.

Check Emissieklasse

Veelgestelde vragen

Komen er ook milieuzones voor benzine auto’s?

Nee, althans geen milieuzones. Wel komen er zero-emissiezones waarbij bestel- en vrachtauto’s op benzine en diesel niet meer in de binnenstad van bepaalde steden mogen rijden.

Is er een subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto’s?

Ja, er is een Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Hier kun je alles over lezen over de SEBA.

Kan ik een boete krijgen als mijn voertuig niet aan de eisen van een milieuzone voldoet?

Ja, voor personen-  en bestelauto’s en autobussen is deze boete € 100,-. Daar komen nog administratiekosten bij. Vrachtauto’s betalen € 250,-. Ook hier komen er nog administratiekosten bij.

Kan ik een ontheffing of vrijstelling aanvragen voor mijn voertuig?

Ja, in sommige gevallen wel. De wet- en regelgeving veranderd wel veelvuldig. Bekijk hier de actuele informatie

Niks willen missen van Maas-De Koning Lease?

Altijd op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws omtrent de leasemarkt en nieuwe modellen? Of gewoon geïnteresseerd in handige weetjes of tips voor je leaseauto? Schrijf je dan geheel vrijblijvend in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn voor wekelijkse updates!

Website promotie lease

Meer informatie Milieuzones

Heb je nog vragen over milieuzones? Wij vertellen er jou graag meer over. Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op (behalve als je de aanvraag doet in het weekend, dan ontvang je de aanbieding op maandag).

"*" geeft vereiste velden aan

Jouw gegevens